Neljä vuotta Katsomuksia

Lukuaika: 3 min.

Tammikuussa 2018 julkaisin hieman jännittynein mielin Katsomusten ensimmäisen blogitekstin. Vuosien varrella Katsomukset on löytänyt oman paikkansa suomalaisen yleistajuisen tiedeviestinnän kentällä. Nyt oli hyvä hetki astua syrjään, kirjoittaa vuodenvaihteessa päätoimittajana lopettanut Johanna Konttori.

Katsomusten ideasta

Katsomukset perustettiin, jotta verkosta löytyisi vaivatta luotettavaa ja yleistajuista tietoa uskonnoista ja katsomuksista suomalaisessa yhteiskunnassa. Kohdeyleisömme on ollut aina laaja – oikeastaan kuka vain, jota syystä tai toisesta kiinnostaa Katsomusten tematiikka. Matkan varrella olemme huomanneet sisältöjemme potentiaalin erityisesti opettajille ja heidän kauttaan opiskelijoille. On ollut ilo saada palautetta, että myös esimerkiksi monet toimittajat ja tutkijat seuraavat Katsomuksia, ja yhteydenotto Kansallismuseosta ilahdutti meitä suuresti.

Pyrimme  sisällöillämme tuomaan näkyville suomalaista uskonnontutkimusta ja sen tuloksia. Uskontoihin ja katsomuksiin liittyvä tutkimus on moninaista ja monitieteistä; sitä tehdään eri yliopistoissa, tiedekunnissa ja tieteenaloilla. Tämä moninaisuus on näkynyt blogikirjoituksissamme alusta alkaen. Olemme julkaisseet arkeologien, kasvatustieteilijöiden, sosiologien ja politiikan tutkijoiden, teologien ja uskontotieteilijöiden tekstejä, vain osan mainitakseni.

Katsomukset on myös alusta alkaen halunnut tehdä kokeilevaa tiedeviestintää. Akateemisia julkaisuja koskevat tarkat kriteerit, joten on ollut hienoa voida miettiä vapaammin tapoja, joilla viestiä tehdystä tutkimuksesta. Lopputuloksena on blogikirjoitusten lisäksi ollut lautapeli ja kaupunkisuunnistus, ja pian valmistuu pöytäroolipeli. Olemme järjestäneet keskustelutilaisuuksia ja seikkailleet virtuaalimaailmoissa.

Kulunut vuosi

Koronapandemia on vaikuttanut myös Katsomusten toimintaan, ja moni idea on jäänyt odottamaan otollisempaa toteutushetkeä. Tästä huolimatta vuosi 2021 oli monella tapaa hyvä vuosi. Nostan esiin muutamia kohokohtia.

Lukijat ovat edelleen löytäneet julkaisumme hienosti. Vuonna 2021 julkaistuista teksteistä suosituimmaksi kohosi ”Hijab musliminaisten omin sanoin“. Blogimme kävijämäärä sekä tekstien näyttökertojen määrä kasvoivat edellisestä vuodesta mutta kasvu oli selvästi maltillisempaa kuin aiemmin. Tämä laittaa miettimään, voisimmeko uudistua jollain tapaa. Tässä voisin heittää pallon lukijoillemme, sillä teitä varten Katsomuksia teemme. Mitä haluaisitte katsoa tai lukea? Millaisista tapahtumista olette kiinnostuneita? Puuttuuko Katsomuksista jokin tietty näkökulma? Otamme mielellämme palautetta ja kehitysehdotuksia vastaan. Niitä voi jättää esimerkiksi tämän tekstin kommentteihin.

Kuva: Johanna Konttori © Johanna Konttori

Yhteistyö Tutkitusti-verkoston kanssa syveni entisestään, kun Koneen Säätiön rahoittama Tutkitusti-hanke pyörähti käyntiin. Vuoden aikana hankkeesta on kustannettu Katsomuksille teknistä tukea ja lisäksi toimituskuntamme jäseniä on osallistunut useisiin hankkeen järjestämiin koulutuksiin. Yksi hankkeen hyödyistä on sekin, että se tuo yhteen joukon yleistajuisia tiedejulkaisuja. Yhteistyö antaa hyvän mahdollisuuden vertailla kokemuksia, kysyä neuvoja ja ideoida yhdessä muiden vastaavien toimijoiden kanssa.

Pandemiasta huolimatta Katsomukset on ollut järjestämässä myös tapahtumia. Tieteiden yössä tammikuussa 2021 sai ensi-iltansa Engelin koodi -niminen kaupunkisuunnistus ja syyskuussa puolestaan keskusteltiin ympäristökriisistä ja katsomuksista Helsingin yliopiston Tiedekulmassa. Jälkimmäinen tilaisuus järjestettiin yhteistyössä teologisen tiedekunnan kanssa.

Joulukuussa päättyi Uskontolukutaito moniarvoisessa yhteiskunnassa -hanke, jonka viestintä toteutettiin yhteistyössä Katsomusten kanssa. Kolmivuotiseksi venyneen hankkeen järjestämistä tapahtumista on julkaistu joukko blogitekstejä ja lisäksi Katsomusten YouTube-kanavalta löytyvät kaikki hankkeen tilaisuuksista tehdyt tallenteet. Hankkeen päättymisestä huolimatta sen materiaalit löytyvät tulevaisuudessakin Katsomusten sivuilta.

Uusia tuulia

Neljä vuotta Katsomusten päätoimittajana on mennyt nopeasti. Alussa minulla oli sormeni pelissä melkein kaikessa mitä Katsomuksissa tapahtui, mutta pian pääsin jakamaan vastuuta muiden osaaviin käsiin. Katsomusten sydän ovat sen eteen työskentelevät ihmiset ja heidän kanssaan yhdessä tekeminen on ollut paitsi tuotteliasta ja opettavaista, niin myös hauskaa.

Nyt on kuitenkin minun aikani astua sivuun. Uutena päätoimittajana aloitti vuodenvaihteessa Turun yliopiston kulttuurien tutkimuksen yliopisto-opettaja Jere Kyyrö. Donner-instituutin johtaja Ruth Illman ja Helsingin yliopiston uskontotieteen yliopistonlehtori Teemu Taira jatkavat päätoimittajina.

Katsomukset sai jo viime vuonna riveihinsä monia uusia kasvoja, ja myös tänä vuonna saamme joukkoomme lisää tekijöitä. Tämä auttaa osaltaan tuoreiden ideoiden ja näkökulmien löytämisessä. Samalla kun toivotan uudet tekijät tervetulleiksi, haluaisin kiittää kaikkia katsomuslaisia ja yhteistyökumppaneita kuluneiden neljän vuoden ajalta. Erikseen haluan mainita Laura Kokkosen ja Heidi Rautalahden, jotka olivat mukana Katsomusten alkumetreiltä alkaen, sekä Saara Kuoppalan, joka piti koordinaattorina Katsomusten langat käsissään keväästä 2020 alkaen. He kaikki jatkavat minun tapaani kohti seuraavia haasteita.

Loppuvuodesta 2021 voimaan astuneet tiukat koronarajoitukset vaikuttavat valitettavasti tammikuun suunnitelmiimme. Olimme yhdessä Tutkitusti-hankkeen kanssa järjestämässä paneelikeskustelun opetusalan Educa-messuille, mutta tapahtumaa päätettiin siirtää vuodella eteenpäin tammikuulle 2023. Toivottavasti pääsemme tuolloin puhumaan yleistajuisen tiedeviestinnän annista opettajille. Katsomukset on kuitenkin mukana Tieteiden yössä tammikuun 20. päivänä: Legendat-niminen pöytäroolipeli on toteutettu Uskontolukutaito moniarvoisessa yhteiskunnassa -hankkeen tuella. Lisätietoja löydät Tieteiden yön sivuilta.