Argumenta

argumenta_otsikko

Monitieteinen Argumenta-hanke “Uskontolukutaito moniarvoisessa yhteiskunnassa” pureutuu uskontoihin ja suomalaiseen yhteiskuntaan liittyviin kysymyksiin.

Lähdemme liikkeelle seuraavasta väitteestä: Suomessa tarvitaan kasvavassa määrin uskontolukutaitoa, eli tietoa, ymmärrystä ja sensitiivisyyttä erilaisten uskonnollisten ja katsomuksellisten näkemysten ristipaineissa, unohtamatta sitä, että myös ns. uskonnottomuudella ja tapauskovaisuudella on sijansa yhteiskunnassamme.

Hankkeessa tarkastellaan tutkimuksen nykytilaa tämän väitteen kannalta ja etsitään väyliä entistä monitieteisempään uskonnontutkimukseen Suomessa.

Hanke toimi vuosina 2019-2021 ja oli Suomen Kulttuurirahaston rahoittama Argumenta-hanke.

Hankkeen työryhmä laati vuonna 2021 kuusi neuvoa kuvaamaan uskontolukutaitoa yhteiskunnassa. (Kuvassa).

FINALUskontolukutaito-moniarvoisessa-yhteiskunnassa-hankkeen-neuvot7

Hankkeen työryhmään kuuluivat professori Tuula Sakaranaho ja postdoc-tutkija Johanna Konttori Helsingin yliopistosta, professori Martin Ubani Itä-Suomen yliopistosta, yliopistonlehtorit Aini Linjakumpu ja Tapio Nykänen Lapin yliopistosta, yliopistonlehtori Inkeri Rissanen Tampereen yliopistosta, Donner-instituutin johtaja, dosentti Ruth Illman, sekä Siirtolaisuusinstituutin vastaava tutkija, dosentti Marja Tiilikainen.

Hankkeen koordinaattorina toimi väitöskirjatutkija Heidi Rautalahti (2021) ja Laura Kokkonen (2019-2021) Helsingin yliopistosta.

Hanke järjesti toimintavuosiensa aikana seitsemän eri tapahtumaa. Kaikki tapahtumien tallenteet löydät kunkin tapahtuman alta. Tilaisuuksien tallenteet löytyvät Katsomusten YouTube-kanavalta. Hankkeen matkaa voi myös seurata Twitteristä @ArgumentaU: https://twitter.com/ArgumentaU

Hankkeen toimintavuosien kertomukseen voi tutustua tästä (pdf): Uskontolukutaito_Hankkeen_Kertomus_2021

Hankkeen tapahtumat

Hankkeen julkaisut

ep

HY__LB01_LogoFP_FI_B3____BW.jpgLaY_keskitetty_SRGB_eng_web.pngDI_logo_400x400px.pngsiirtolaisuusinstituutti_blueUEF_eng_pysty_1_black.jpgTRE_LA13_YO_____fi_B3___RGB