Tilaisuudet

 

MENNEET

Tieteiden yö 20.1.2022 klo 17–19: Legendat – Paneelikeskustelu ja roolipeli katsomuksista

Uskontotieteen ja pelintekemisen asiantuntijat kokoontuvat keskustelemaan roolipeleistä ja katsomuslukutaidosta. Illalla julkistetaan myös pöytäroolipeli Legendat: Turussa on nähty myyttisiä hahmoja! Heillä on kerrottavaa, mutta he tarvitsevat apua. Samalla erikoinen etsijäjoukko saapuu kyselemään suuntaa elämälleen. Löytyykö yhteinen ratkaisu?

Illan ohjelma (ajat ovat suuntaa antavia):
 
17.00 Tilaisuuden avaus
17.10-17.20 Heidi Rautalahti: Legendat – roolipeli katsomuslukutaidosta
17.20-17.35 Olli Saukko: Pöytäroolipelien historiasta
17.35-17.45 TAUKO
17.45-18.30 Paneeli
18.30 – Loppukeskustelu
 
 

Illan panelistit:

 
🎲 Katri Karhunen on Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija ja hänen tutkimusaiheenaan on naisten uskonnollinen pukeutuminen suomalaisilla työpaikoilla. Hänellä on kokemusta niin vapaa-ajan roolipelikampanjan suunnittelusta kuin toimiminen yhtenä Legendat- roolipelin tekijänä.
 
🎲 Derek Fewster on Helsingin yliopiston historian yliopistonlehtori ja toiminut sekä opettanut pitkään pelien parissa. Hän on muun muassa ollut toteuttamassa kurssia pelien ja historiakäsitysten teemoista sekä luotsaa opiskelijoille pelitutkimuksen seminaaria.
 
🎲 Pekka Metso on Itä-Suomen yliopiston käytännöllisen teologian apulaisprofessori. Hän on viime keväänä vetänyt kurssia uskonnosta ja peleistä.
 
🎲 Ruska Soanjärvi on Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija ja tutkii roolipelien opetuskäyttöä. Hän on myös Suomen roolipeliseuran toimihenkilö ja mukana esimerkiksi Noppatuuri-roolipelistreamissa.
 

Tapahtuman Facebooksivut: https://www.facebook.com/events/325764125806251/?ref=newsfeed

 

*****

 

Engelin koodi – Katsomusten kaupunkipeli 

Yön pimeydessä arkkitehti Engel piirsi karttaan arvoituksen. Mukulakivien läpi kulki polku, joka pohti myyttien syntyjä syviä. Löydä unohdettu reitti, lähde mukaan selvittämään salatie ja ratkaise Engelin koodi! Lähtö on Helsingin tuomiokirkon Unioninkadun puoleisten portaiden luona. Peliä voi pelata itsenäisesti omaan tahtiin yksin tai ryhmässä omalla mobiilinettilaitteellaan. Ensimmäinen “Lähtö” sivun salasana on: topelia. The game can be played also in English! The password for the “Start” page is: topelia.

Peliä voi pelata ympäri vuoden ja se on myös osa Tutkitun tiedon teemavuotta. Engelin koodi -kaupunkipeli julkaistiin Tieteiden yö -tapahtumassa 14.1.2021.

SA_tunnus_vihrea_rgb

 

***

Katsomukset ja ympäristökriisi -tapahtuma 7.9.2021 klo 17–19

Onko ympäristökriisissä kyse maailmankatsomuksellisesta haasteesta? Mikä on katsomuksellisten kysymysten merkitys ihmiskunnan kohtaamien planetaaristen haasteiden yhteydessä? Voiko uskonnontutkimus pelastaa maailman?
Tapahtuma tuo tutkimuspohjaisia näkökulmia aikamme suurimpien kysymysten maailmankatsomuksellisiin, hengellisiin ja henkisiin merkityksiin.
 
Pääset seuraamaan tilaisuutta suorana lähetyksenä Tiedekulmasta.
 
Yleisökysymyksiä voi lähettää etukäteen Presemon kautta.
 
TILAISUUDEN KULKU:
  • Väitöskirjatutkija Mikko Kurenlahti (Helsingin yliopisto): Kuluttajuus uskonnonkaltaisena ilmiönä
  • Dos., tutkijatohtori Panu Pihkala (Helsingin yliopisto): Ilmastosyntejä ja ympäristöhurskautta?
  • Väitöskirjatutkija Laura Wickström (Åbo Akademi): Ympäristöliikehdintää muslimimaailmassa
  • Dos., yliopistonlehtori Heikki Pesonen (Helsingin yliopisto): Uskonnolliset ympäristörituaalit maailmaa pelastamassa
  • Väitöskirjatutkija Noora Koivulahti (Helsingin yliopisto): Vegetarismin etiikka yhdistää eläinoikeusajattelua ja eläinteologiaa
  • Kestävän tulevaisuuden pedagoginen asiantuntija Anssi Almgren (Helsingin kaupunki): Kommenttipuheenvuoro
  • Dialogi: Voiko uskonnontutkimus pelastaa maailman?
Tilaisuuden juontaa uskontotieteilijä, tietokirjailija Mikko Kurenlahti.
 
 
SA_tunnus_vihrea_rgb
 

***

Tieteiden yö 14.1.2021: Engelin koodi – Katsomusten kaupunkipeli 

***

Pyhät Pikselit! Katsomukset virtuaalimaailmoissa

Miltä tuntuu astua pyhään tilaan, joka onkin maailman toisella puolen? Mitä voimme virtuaalimaailmojen kautta oppia toisista katsomuksista? Katsomukset.fi kutsuu sinut kokeilemaan virtuaalilasien kautta avautuvia pyhiä maisemia Tieteiden yössä. Tilaisuudessa pääsee myös pelaamaan uskontotietoutta testaavaa Katsomus!-lautapeliä.

Sukellamme virtuaalimaailmoihin torstaina 16.1.2020 klo 17-19 Helsingin Tiedekulmassa, Think Lounge -tilassa, 2. kerros.

Tilaisuudessa kerätään myös kyselyaineisto! Lisätietoja täältä.

***

Katsomus!-lautapeli Tieteiden yössä 2019

Katsomusten 1-vuotissyntymäpäivää vietettiin Tieteiden yön yhteydessä tammikuun 10. päivänä Helsingissä. Ohjelmassa oli Katsomus!-lautapelin pelaamista Thirsty Scholarissa (Fabianinkatu 27) klo 17-20.

***

Katsomukset-keskustelutilaisuus

Ensimmäinen Katsomukset-keskustelutilaisuus järjestettiin Helsingin yliopiston Tiedekulman Think Loungessa maanantaina 26.11.2018. Tilaisuuden avasi teologisen tiedekunnan yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen ja kansainvälisyyden varadekaani, professori Elina Vuola. Keskustelun teemana oli uskonto ja digitaalinen maailma, ja keskustelemassa olivat Johanna Sumiala, viestinnän apulaisprofessori Helsingin yliopistossa, Heidi Rautalahti, tohtorikoulutettava Helsingin yliopistossa, sekä Mai Joutselainen Helinä Rautavaaran museosta.