Mennyttä ja tulevaa

Lukuaika: 2 min.

Katsomusten ensimmäinen toimintavuosi oli täynnä uuden oppimista, kontaktien luomista ja iloista tekemisen meininkiä. Vuosi 2019 tuo tullessaan uusia tekijöitä ja toimintamuotoja. Tästä kaikesta kertoo katsauksessaan päätoimittaja Johanna Konttori.

(c) Juulia JuutilainenKatsomukset.fi-portaali avattiin tammikuun 2018 loppupuolella, joten olemme pian saavuttamassa kunnioitettavan yhden vuoden iän. Ensimmäisen toimintavuoden aikana olemme saaneet kaikki viestintäkanavamme toimimaan sujuvasti, julkaisseet suunnitelmamme mukaisesti (lähes poikkeuksetta) yhden blogikirjoituksen joka viikko, ja järjestäneet myös ensimmäisen keskustelutilaisuutemme. Instagram-tilistämme on hyvää vauhtia muotoutumassa värikäs ja mielenkiintoinen kokoelma uskontoihin ja katsomuksiin liittyviä kuvia. Twitter päivittyy usein monta kertaa päivässä ja Facebookista löytyy tapahtumavinkkejä, blogikirjoitusten esiinnostojen ohella.

Päätoimittajan näkökulmasta on ollut ilahduttavaa, kuinka innokkaasti pyytämämme kirjoittajat ovat lähteneet kirjoittamaan blogitekstejä. Katsomukset on otettu hyvin vastaan niin akateemisessa yhteisössä kuin laajemminkin. Kuvia olemme saaneet tutkijoiden ohella myös uskonnollisilta yhteisöiltä, ja erityisesti Twitterin kautta olemme hyvässä vuorovaikutuksessa muun muassa Antroblogin kanssa. Suurempikin lukija- ja seuraajakunta toki kelpaa meille, joten nähdessänne hyvän kuvan, vinkin tai tekstin kanavillamme, jaattehan sen eteenpäin!

Vuoden vaihtuessa Katsomusten tekijäjoukko laajeni kolmella. Johanna Sumialan tilalla kolmantena päätoimittajana aloitti Donner-instituutin johtaja Ruth Illman. Hänen johdollaan toimii myös uusi ruotsinkielinen toimituksemme, jossa työskentelevät Malin Fredriksson ja Björn Dahla, hekin Donner-instituutista. Ensi viikolla pääsette lukemaan tarkemmin uudesta päätoimittajastamme sekä hänen johtamastaan instituutista.

Katsomukset ei ole muuttumassa täysin kaksikieliseksi, mutta ruotsinkielisen sisällön määrä tulee kasvamaan huomattavasti. Blogissa ruotsinkieliset ja suomenkieliset tekstit ovat yhdessä, mutta ruotsinkielisille teksteille on myös oma kategoriansa, På svenska. Kannustamme lämpimästi lukijoitamme lukemaan tekstejä kummallakin kielellä, Katsomuksissa julkaistavien tekstien yhtenä peruspiirteenä kun on helppolukuisuus.

Merkittävä uutinen seuraavalle kahdelle vuodelle on se, että Katsomukset on mukana Suomen Kulttuurirahaston rahoittamassa tieteellisessä Argumenta-hankkeessa Uskontolukutaito moniarvoisessa yhteiskunnassa. Alkuvuodesta 2019 Katsomusten sivuille tulee oma osionsa tälle hankkeelle, ja Katsomusten puolella tullaan julkaisemaan hankkeeseen liittyviä yleistajuisia tekstejä. Lisätietoa hankkeesta, sekä uskontolukutaidon käsitteestä, saat lukemalla Uskonnontutkijassa joulukuussa 2018 julkaistun katsaukseni.

Vuonna 2019 julkaisemme tuttuun tapaan mielenkiintoista luettavaa ja katsottavaa viikoittain. Jatkamme Suomessa tehtävän uskonnontutkimuksen esittelemistä yliopisto-, tiedekunta- ja oppialarajat ylittäen. Katsomuksissa julkaistavat tekstit perustuvat aina tutkimukseen tai muuten hankittuun vankkaan asiantuntijatietoon. Otamme mielellämme vastaan ideoita blogitekstien aiheiksi ja kirjoittajiksi. Samoin otamme mielellämme vastaan ideoita uusiksi toimintamuodoiksi tai sisällöiksi. Näitä kaikkia voi lähettää osoitteella info(at)katsomukset.fi.

Yhtä uutta toimintamuotoa on mahdollista kokeilla jo tällä viikolla! Katsomusten ihka ensimmäisiä syntymäpäiviä vietetään Tieteiden yön yhteydessä Helsingissä 10.1.2019. Tuolloin pelaamme Katsomus!-lautapeliä pub Thirsty Scholarissa Fabianinkadulla. Lautapeli on Helsingin yliopiston uskontotieteen jatko-opiskelijoiden kehittämä tietovisa, jossa vastataan uskontoa ja katsomuksia käsitteleviin kysymyksiin. Mikäli lautapeli osoittautuu toimivaksi konseptiksi, alamme selvittää sen mahdollista jatkokäyttöä. Lämpimästi tervetuloa pelaamaan!

 

 

 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Mennyttä ja tulevaa

Kommentointi on suljettu.