Unorthodox: nuoren hasidinaisen lähtö Williamsburgista

Lukuaika: 3 min.

 

Netflixin uusi sarja Unorthodox on saanut Suomessa tänä keväänä yllättävän paljon katsojia, ja moni on samalla ensi kertaa kohdannut sarjassa kuvatun hasidijuutalaisen yhteisön. Jiddišinkielinen sarja perustuu kirjailija-toimittaja Deborah Feldmanin (s. 1986) vuonna 2012 julkaistuun omaelämäkerralliseen teokseen Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots sekä sen jatko-osaan Exodus. Sarjasta, ja hasidijuutalaisuudesta, kirjoittavat Åbo Akademin väitöskirjatutkija Mercédesz Czimbalmos ja Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Riikka Tuori.

Unorthodox-sarjassa kuvataan 19-vuotiaan naisen, Estyn, matkaa irti vanhoillisesta juutalaisesta yhteisöstä. Esty (israelilainen näyttelijä Shira Haas) kuuluu Tooran sääntöjä tiukasti noudattavaan Satmar-hasidiliikkeeseen, jonka seuraajat ovat holokaustista selviytyneiden juutalaisten jälkeläisiä. Sarjan teemat kumpuavat juutalaisuudesta mutta ovat silti varsin universaaleja: sääntöjä vastaan taisteleminen, lähteminen ja elämän uudelleen aloittaminen ovat suosittuja teemoja nykytaiteessa ja populaarikulttuurissa. Viime vuosina on ilmestynyt useita kirjoja ja elokuvia, joissa kuvataan fundamentalistisista uskonnollisista liikkeistä irrottautuvia henkilöitä (Becoming Eve, Disobedience, Electrick Children jne.).

 

Hasidismi: juutalainen herätysliike Itä-Euroopasta

Hasidismi (hepr. hasid, ‘hurskas’) on juutalainen herätysliike, joka syntyi ja levisi 1700-luvun loppupuolella nykyisen Puolan, Valko-Venäjän ja Ukrainan alueella. Liikkeen kannattajat, hasidit, seuraavat karismaattista johtajaa eli rebbeä, jonka tehtävänä on toimia hasidien henkilökohtaisen jumalasuhteen kanavana. 1800-luvulta alkaen hasidiliike alkoi taistella perinteisen juutalaisuuden puolesta kaikkea modernia vastaan, mistä näkyvin ulkoinen merkki on vanhaan itäeurooppalaiseen tyyliin pohjautuva pukeutuminen.

Itä-Euroopan hasideista valtaosa murhattiin holokaustissa, ja harvat henkiin jääneet muuttivat etenkin Yhdysvaltoihin ja Israeliin. Sodan jälkeen hasidien määrä on kasvanut nopeasti: korkeaa lapsilukua pidetään voittona Hitleristä. Nykyisin liikkeeseen kuuluu luonnollisen kasvun ansiosta useita satojatuhansia ihmisiä, jotka yhä puhuvat Itä-Euroopan juutalaisten eli aškenasien kieltä, jiddišiä.

Hasidijuutalaisuus ei ole koskaan ollut yhtenäinen liike, vaan sen sisällä on kymmeniä eri ryhmittymiä, joilla on toisistaan poikkeavia näkemyksiä. Unorthodox-sarjassa esillä oleva unkarilaistaustainen Satmar erottuu joukosta muita hasidiryhmiä tiukempana. Liikkeen perusti vuonna 1905 rebbe Joel Teitelbaum (1888–1982) Transylvanian Szatmárnémetissa (nyk. Satu Mare Romaniassa). Teitelbaumin hengen pelasti sopimus natsien kanssa: Rudolf Kastnerin järjestämä junakuljetus Unkarin juutalaisille Bergen-Belsenin keskitysleirin kautta Sveitsiin. Sodan jälkeen vuonna 1946 Teitelbaum ja hänen eloonjääneet kannattajansa asettuivat New Yorkin Williamsburgiin. Ristiriitaisena hahmona tunnettu Teitelbaum profiloitui sionismin ja Israelin valtion äänekkäänä vastustajana, jonka mielestä valtiota ei tule perustaa ennen juutalaisten odottaman messiaan ilmestymistä.

Hasidijuutalaisuudessa perinteiset sukupuoliroolit ovat normi, mutta Satmaria pidetään tässä suhteessa muita ankarampana: esimerkiksi naisten pukeutumista kontrolloidaan tiukasti sukkahousujen väriä ja avioituneiden naisten peruukkityyliä myöten. Kuten Unorthodox-sarjassa käy ilmi, vanhoillisesta, koko elämänpiiriä hallitsevasta liikkeestä ei ole helppo lähteä. Pelkästään uskonnolliseen elämäntapaan rajoittuva koulutus johtaa siihen, että nuoret jäävät vaille taitoja, joita modernissa yhteiskunnassa tarvitaan.

 

Unorthodox: nuoren naisen kasvukertomus

Sarjan ensimmäisissä kuvissa näkyy hajonnut sapatti-eruv, rajalinja, joka merkkaa myös Williamsburgin juutalaisen naapuruston rajoja. Esty, 19-vuotias tuore aviovaimo, on jo pitkään kokenut jonkin puuttuvan elämästään: silti hän noudattaa yhteisön sääntöjä ja ponnistelee ankarasti mahtuakseen tarkasti määriteltyjen rajojen sisälle. Eräänä päivänä, joka sattuu olemaan sapatti, hän kätkee passinsa, arvotavaransa ja isoäidin valokuvan sukkahousuihinsa – sapattisin on kiellettyä kantaa mitään – ja lähtee. Eruv ei pelkästään erota pyhää epäpyhästä tai symbolisoi Estyn uskonnollisia velvoitteita vaan myös konkreettisesti rajoittaa maailmaa, josta Esty pakenee vapauteen, Berliiniin. Estyn äidin saksanjuutalaisten sukujuurten kautta uusi kaupunki merkitsee tulevaisuuden lisäksi myös matkaa menneeseen.

© Netflix

Katoaminen on Satmar-yhteisölle skandaali, ja suvun vanhimmat lähettävät Yankyn, Estyn aviomiehen, ja tämän ongelmaisen tuttavan, Moishen, etsimään Estya. Moishe on itsekin kerran jättänyt yhteisön, joten hän kokee matkan mahdollisuutena lunastaa paikkansa yhteisössä. Juonesta keriytyy esiin useita eri lankoja: toisaalta seurataan Estyn nykyhetkeä Berliinissä ja toisaalta tämän menneisyyttä New Yorkissa ja samalla Yankyn ja Moishen matkaa Williamsburgista Berliiniin. Berliinissä Esty kohtaa sattumalta joukon kansainvälisiä musiikinopiskelijoita, joiden vapaamielinen elämäntapa tekee suuren vaikutuksen. Estystä tulee osa ryhmää: yhdessä heidän kanssaan hän lähtee retkelle Wannsee-järven rannalle. Hän riisuutuu, kävelee veteen ja riisuu avioituneelle naiselle kuuluvan peruukkinsa –  ja upottautuu veteen. Kohtaus on harkittu vastapari Estyn upottautumiselle mikveen (rituaaliseen altaaseen) juuri ennen häitä Williamsburgissa. Kohtauksella on myös toinen, synkempi viittauskohde: juuri Wannseellä natsit kokoontuivat tammikuussa 1942 keskustelemaan “lopullisesta ratkaisusta”, juutalaisten joukkotuhosta.

© Netflix

Estyn tarina on ennen kaikkea kasvukertomus, jossa nuori nainen vapautuu tukahduttavaksi kokemastaan yhteisöstä. Samalla sarja kuvaa aidon tuntuisesti ja ymmärtäen hasidiyhteisöä, joka pyrkii löytämään turvapaikan vihamieliseksi kokemassaan maailmassa. Juutalaisen pääsiäisen eli pesahin seder-aterialla eräs yhteisön vanhimmista korostaa, mitä seuraa siitä, jos juutalaiset sulautuvat muuhun yhteiskuntaan: “Kun unohdamme, keitä olemme, kutsumme Jumalan vihan.”

Unorthodox kuvaa hienovaraisesti, miten Esty jättää yhteisön löytääkseen itsensä ja ymmärtääkseen, kuka hän todella on.

 

Unorthodox-sarja kuuluu Katsomusten etätärpit -listalle. Koko lista löytyy täältä.