Katsomukset Educa-messuilla

Lukuaika: 2 min.

Katsomukset.fi-portaalin päätoimittaja ja koordinaattori, tutkijatohtori Johanna Konttori kertaa kokemuksiaan vuoden 2018 Educa-messuilla.

Vuosittain Helsingissä järjestettävä Educa on Suomen johtava opetus- ja kasvatusalan tapahtuma. Tänä vuonna kaksipäiväisillä messuilla oli osallistujia kaikkiaan 17 900.

Vierailin ensimmäistä kertaa Educassa vuosi sitten osana ammatillisen opettajan pedagogisia opintojani. Pidin tapahtumaa tuolloin antoisana, ja olin jo rekisteröitynyt tämän vuoden messuille ihan omasta mielenkiinnostani, kun tajusin ohjelmaa etukäteen selatessani, että tapahtuma on myös Katsomukset.fi-portaalin kannalta mielenkiintoinen.

Perjantaina, tammikuun 26. päivänä suuntasinkin askeleeni kohti Messukeskusta ja Educaa.

Educa_yleisnäkymä

Educa 2018. Kuva: Johanna Konttori

Katsomukset.fi-sivusto avattiin julkiseksi vain päivää ennen Educaa, joten pääsin messuilla esittelemään aivan uunituoretta, uutta toimijaa uskontojen, katsomusten ja uskonnottomuuden kentällä. Vastaanotto oli ilahduttavan positiivinen ja innostunut ja sain tehtyä avauksia tulevia yhteistyökuvioita varten.

Kävin heti vierailuni alussa keskustelemassa Vapaa-ajattelijoiden ja Fokuksen edustajien kanssa. Etenkin Fokus on tällä viikolla ajankohtainen sillä se järjestää Suomessa YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärryksen viikkoa, jota parhaillaan vietetään. Fokus oli Messukeskuksessa esittelemässä paitsi yhteisymmärrysviikkoa niin myös Katsomusdialogilla yhteiskuntarauhaa –hankkeen aineistoja.

Vapaa-ajattelijain Liiton osastolla keskustelimme hyvän tovin elämänkatsomustiedon opetuksesta sekä ainakin joissain kouluissa edelleen olevista, uskontoon liittyvistä käytänteistä. Samalla sovin uskonnottomia juhlatilaisuuksia käsittelevästä blogikirjoituksesta, jota pääsette lukemaan hieman myöhemmin.

Myös Uskonnonopetus.fi:n osastolla kiinnostuttiin uudesta portaalistamme ja sovimme yhteydenpidosta. Ihastelin heidän osastollaan erityisesti Lue kuvaa –materiaaleja, joissa hyödynnetään kuvia ja taidetta osana uskonnonopetusta. Sain mukaani kuvakortin Albert Edelfeltin maalauksesta Kristus ja Mataleena. Kortin toisella puolella on tietoa maalauksen taustoista ja symboliikasta. Pääsette tutustumaan kuvakorttiin täällä.

Tapahtumassa oli mukana myös muita toimijoita, jotka ovat Katsomukset.fi-portaalin näkökulmasta mielenkiintoisia: Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Suomen Lähetysseura, ja ainakin minulle hieman yllättäen, myös Falun Dafa (Falun Gong).

Educa_Suomen Lähetysseuran materiaaleja

Suomen Lähetysseuran globaalikasvatuksen materiaaleja. Kuva: Johanna Konttori

Uskonnot ja katsomukset nousivat kiinnostavalla tavalla esiin myös Plan Internationalin, Suomen Pakolaisavun sekä ånni-hankkeen osastoilla. Näistä kaksi ensimmäistä olivat minulle entuudestaan tuttuja toimijoita, ånni sen sijaan uusi tuttavuus.

Pakolaisapu esitteli messuilla globaalikasvatustaan, Plan puolestaan tarjoamaansa materiaalia vihapuheen käsittelyyn oppitunneilla. Pakolaisavun edustajien kanssa pohdimme uskonnon, ja uskonnottomuuden, merkitystä pakolaisuudelle. Suomalaisessa yhteiskunnassa uskonnonvapaus on itsestäänselvä oikeus, mutta kaikkialla maailmassa näin ei ole. Uskontoon perustuva vaino onkin yksi pakolaisuuden monista mahdollisista syistä.

Planin osastolla kyselin miten uskonnot ja katsomukset näkyvät heidän koulutusmateriaalissaan. Kävi ilmi, ettei aihe ole mukana omana erityisenä kohtanaan, vaan kulkee aineistossa mukana yhtenä mahdollisena vihapuheen kohteena. Samaan tapaan uskonnot ja katsomukset paikantuvat myös kulttuurisensitiivistä päihdetyötä edistävän ånni-hankkeen työssä. Uskonto on osa kulttuuria, ja tietyissä tapauksissa se voi vaikuttaa voimakkaastikin näkemyksiin päihteistä ja niiden käytöstä. Uskonto siis huomioidaan hankkeen järjestämässä koulutuksessa yhtenä tekijänä muiden joukossa.

Educa_robotti

Heurekan robotti. Kuva: Johanna Konttori.

Opettajan näkökulmasta tarkasteltuna Educassa oli paljon muutakin mielenkiintoista. Kävin tutustumassa muun muassa erilaisiin ergonomisiin ja liikunnallisiin ratkaisuihin, joiden avulla perinteistä pulpetissa istumista pyritään vähentämään. VR-lasien (Virtual Reality) opetuskäyttö kiinnostaa minua suuresti, mutta harmikseni tämä aihepiiri ei juuri ollut messuilla esillä. Robotteja sen sijaan löytyi viimevuotiseen tapaan. Oma suosikkini oli mielestäni erinomaisen käytännöllinen ratkaisu: valkotaulukannella varustettu pöytä. Sellaisen ääressä olisi mahtavaa ideoida niin opiskelijoiden kuin kollegojenkin kanssa.

Educa oli mainio tilaisuus tutustua kiinnostaviin toimijoihin, löytää uusia näkökulmia, verkostoitua sekä viritellä yhteistyökuvioita. Mielelläni kuulisinkin muista messuista, jotka voisivat olla Katsomukset-portaalin kannalta hyödyllisiä. Ideoita ja vinkkejä voi jakaa tämän kirjoituksen kommenteissa, ja ne otetaan ilolla vastaan.